Die ene klant……onvergetelijk.

In ons vorige verhaal hebben we aangegeven hoe Marinus Michorius zijn installatiebedrijf is gestart. Marinus was een levensgenieter en een gezelligheidsmens. Met de meeste klanten kon hij dus goed overweg. Problemen waren bespreekbaar en werden opgelost. Maar die ene klant, die het wel erg bont maakte, is ruim 30 jaar later nog steeds niet vergeten…..

Het was in de jaren ’80 en met de betreffende klant was al veel telefonisch contact geweest. Er was een hele cv-installatie in zijn huis geplaatst, maar volgens de klant was er niets goed. Dagen was die man aan het bakkeleien en wat Marinus ook zei of voorstelde, niets was goed of deugde niet. De man wilde geen oplossing, maar geld en dat terwijl de installatie het gewoon goed deed. De klant was totaal niet voor rede vatbaar en bleef bellen, klagen en zeuren. Op een gegeven moment was Marinus het zat en zei: “ik haal de hele centrale verwarming er wel uit”. Met drie man is Marinus een dag bezig geweest om de hele installatie uit het huis te halen. De klant protesteerde hevig en had hier totaal niet op gerekend, maar voor Marinus was de grens overschreden en hij voegde de daad onvermurwbaar bij het woord.

Vernieuwingen zorgde voor meer comfort

Hoewel de innovaties op het gebied van CV installaties niet bijzonder snel gaan, zijn er toch enige geweest die grote veranderingen teweeg brachten. Tot halverwege de jaren ’60 werden de huizen in Nederland warm gestookt met losse kachels. Gashaarden, maar ook de kolenkachels kwamen nog voor. Alleen het woongedeelte van het huis werd warm gestookt. In de douche (als die er was) en slaapkamers was het gewoon koud. Halverwege de jaren ’60 werden er steeds meer CV ketels geïnstalleerd. Radiatoren en buizen werden door het huis aangelegd en een losse geiser zorgde voor het warme water. Voor veel mensen was dit al een enorme luxe. Het hele huis en ook de slaapkamers konden warm gestookt worden.

Begin jaren ’80 kwam de eerste hoge rendement combiketel op de markt. De warmwatervoorziening werd geïntegreerd in de ketel. Een variant hierop was de verbeterde rendement ketel. Een iets lager rendement, maar ook erg populair. De uitvinding van de combiketel zorgde voor nog meer comfort in vooral de warmwatervoorziening. De straal onder de douche werd aanzienlijk verbeterd. Nu, bijna 35 jaar later, is de HR en VR ketel nog steeds populair. Vanaf de eeuwwisseling kwam er steeds meer aandacht voor het milieu en duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en warmteterugwinning installaties. Je ziet nu steeds vaker dat een verwarmingsinstallatie uit meerdere systemen bestaat en een combinatie is van traditionele en duurzame systemen. De trend naar duurzaam zich de komende jaren nog voortzetten.

De radiator Voor wat betreft radiatoren zijn de vernieuwingen niet spectaculair geweest. In de meeste huizen bevinden zich de standaard witte radiatoren of eventueel een designradiator in de badkamer. Maar voor de designliefhebbers zijn er radiatoren met mooie vormgeving en diverse kleuren. Dit zijn soms ware kunstobjecten. Toch is de Nederlandse markt vrij traditioneel als het gaat om radiatoren. De grote doorbraak voor bontgekleurde radiatoren is nooit gekomen en ook de radiator met eigen print is als innovatie nooit doorgebroken bij het grote publiek. Gemak en comfort voert in het nuchtere Twente de boventoon en dat geld ook voor radiatoren.