Nieuwsbrief nr. 7

 

Nu is het mijn beurt om een stukje te schrijven over mijn tijd bij Installatiebedrijf Michorius.

In voorgaande nieuwsbrieven heeft u kunnen lezen dat mijn vader Marinus een grote passie had met wielrennen. Ik kan wel zeggen dat bij mij de laatste jaren passie voor fietsen- mountainbiken zijn intrede heeft gedaan. Helemaal na 9 september jongstleden. Ik heb met een groothandel de Rettenbachgletsjer mogen beklimmen voor meerdere goede doelen. Het is mooi om te zien dat mijn vader en ik dezelfde passies bezitten op werk- en op sportgebied. Er heerst een fijne saamhorigheid op zo’n gletsjer te weten dat je onder andere Kika en de Cliniclowns kunt steunen en de zieke medemens zo een handje kunt helpen.

Vlak voor het overlijden van mijn vader ronde ik mijn opleiding MTS Installatietechniek in Zwolle af. Het overlijden van mijn vader kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel. Ik heb het eerste jaar compleet in een roes geleefd, door de drukte en de plotselinge overname van het bedrijf was er weinig tijd voor rouw. Gelukkig door goede ondersteuning van mijn zus Dianne, mijn vrouw Yvonne, ons personeel en bouwbedrijf Wijlens kon ik het installatiebedrijf goed voortzetten.

In de eerste jaren waren de werkzaamheden hoofdzakelijk gericht op installatiewerkzaamheden in de nieuwbouwwoningen door bijna heel Nederland en ook deels in Duitsland, we hadden zelfs woningen in Leipzig. Tijdens deze jaren merkte ik dat mijn hart niet lag bij deze werkzaamheden, het werk bracht voornamelijk veel stress met zich mee, wat ik een groot nadeel vond.

We hebben in deze jaren besloten om ons te richten op particuliere installatiewerkzaamheden rondom Haaksbergen. Deze werkzaamheden bestonden uit het monteren en onderhouden van cv-ketels, aanleg van nieuwe badkamers en toiletruimten, vervangen van zinken dakgoten en dergelijke. Later hebben we besloten om ook onderhoudscontracten aan te bieden voor onze klanten en zijn we ons gaan specialiseren in het aanleggen van hout-, hout cv-ketels, pelletkachel en ketels, zonnepanelen en warmtepompen en slimme thermostaten.

Door de diversiteit aan werkzaamheden hebben we ons goed door de crisisjaren heen geslagen, zo goed zelfs dat we in 2011 een showroom konden openen in ons pand aan de Handelsstraat 9 te Haaksbergen. In de beginjaren kende Installatiebedrijf Michorius een man of zes aan personeel, stuk voor stuk goede vakmensen. Door natuurlijk verloop zijn we op dit moment met totaal vijf mensen, maar wellicht wordt dit in de toekomst nog uitgebreid. Dat zal wel lastig worden, want het grote probleem is dat er te weinig goede vakmensen opgeleid worden. De jeugd heeft in mijn ogen geen goed beeld van bepaalde vakmanschappen, het is niet cool om met de handen te werken.

Jammer dat ze twintig jaar geleden de LTS hebben opgedoekt, maar gelukkig is er Neede weer een goede vmbo-school van Het Assink, waar jongens en meisjes weer met de handen kunnen werken.

Ook wij stimuleren jongeren voor techniek te kiezen. Zo hebben we een paar jaar geleden de OTIB-truck bij ons gevraagd om de Haaksbergse scholen kennis te laten maken met de diverse interessante technische richtingen. De OTIB is het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf. In de truck was het mogelijk kennis te maken met het installatiewerk, maar ook om een 3D-printer aan het werk te zien.